Herwaardering leefruimte arbeiderswoning

De arbeiderswoning in Sint-Amandsberg, dicht bij Gent, bestond uit een aaneenschakeling van kleine en onpraktische ruimtes. Het mini keukentje was gescheiden van de eetplaats en zithoek, en er was geen contact met de tuin. Het was dan ook een leuke uitdaging om van elk hoekje het maximale te benutten.

Via enkele kleine bouwkundige ingrepen zoals het vervangen van een dragende muur door een stalen balk en het steken van bijkomende ramen kreeg men reeds een groot ruimtegevoel.
Ook de keuze van specifieke materialen voor het interieur gaven aan het geheel een heel persoonlijke toets; de koude stenen vloer werd vervangen door een kurkvloer, de nieuwe haard werd centraal in de ruimte geplaatst, en vooral ook de keuze van een houten-stalen keuken is — samen met de zichtbaar blijvende, zwart geschilderde stalen draagbalken — dé blikvanger in de ruimte


Nieuwe keuken

keuken

centrale gashaard

Oude keuken

Oorspronkelijke keuken

Oude living

Oorspronkelijke leefruimte